6 vylepšení v Ubuntu 14.04 LTS

Ubuntu - plochaV Ubuntu 14.04 LTS (verze s pětiletou podporou) se dočkáme mimo jiné několika zajímavých vylepšení. Tato verze bude pouze evolucí a nečeká nás nic převratného, to nás čeká až v následující verzi 14.10, která bude obsahovat nové Unity 8 a dojde k výměně X serveru za Mir. Canonical se soustředil nyní převážně na mobilní verzi Ubuntu Touch. Přesto verze 14.04 LTS, která vyjde cca za měsíc v dubnu, přinese několik zajímavých vylepšení.

Plnohodnotné menu

V Ubuntu 13.10 mi vadí řešení menu v Nautilu, které provedli vývojáři Gnome, kde je menu přesunuto zcela vpravo na lištu s ikonami pod ikonu s ozubeným kolečkem. Toto menu mi naprosto nevyhovuje a proto vítám, že v Ubuntu 14.04 LTS bude v Nautilu opět plnohodnotné menu tak jako před touto změnou. Vývojáři Ubuntu vrátili plnohodnotné menu i do Rhythmboxu, kalkulačky a dalších Gnome aplikací.

Vývojář Geditu naštěstí nové verze bude vydávat jak pro Gnome, tak i pro Ubuntu, ve kterém bude plnohodnotné menu narozdíl od verze pro Gnome.

Lokálně integrované menu

Mnoho uživatelů volalo po možnosti mít menu přímo integrované v okně nemaximalizované aplikace, tedy součástí okna. Tato přání byla konečně vyslyšena a nyní toto lze nastavit. Defaultně se menu bude tak jako dosud zobrazovat v horním panelu systému, ale nově půjde nastavit místo toho lokální menu.

Osobně jsem si odvykl používat plochu a nemaximalizované aplikace, takže já zůstanu u stávajícího chování. Pouze kalkulačku pochopitelně používám v nemaximalizovaném stavu, tam však lezu do menu zcela výjimečně, takže možná pouze zde uvítám lokální menu.

U maximalizovaných aplikací pochopitelně chování zůstává stejné jako doposud.

Nastavení zvuku nad 100%

V nastavení zvuku v Ubuntu nově přibude možnost zvuk zesílit nad 100%. Tato možnost bude defaultně vypnuta, bude ji však možné zapnout zaškrtnutím boxu. Nyní toto lze například přímo ve VLC playeru, který toto řeší vlastní cestou a umožňuje zvuk zesílit až na 200%, což je výhodné u hudby či filmů, které jsou hodně potichu, nebo mají mizerný zvuk. Nyní tato možnost bude pro celý systém.

Unity launcher

V Ubuntu půjde o něco více než dosud zmenšit v launcheru ikony. Nejmenší možná velikost tak budu nyní 16 pixelů. Otázkou je, zda to bude ještě použitelné, je však dobré, že uživatelé tuto možnost budou mít.

Zamykání obrazovky

Pokud někdo chtěl až dosud zamknout obrazovku, nemusel sice provádět typický microsoftí opičí trojhmat, ale musel provést trochu odlišný trojhmat a to Ctrl+Alt+L. Nyní k tomu bude stačit zmáčknout pouze klávesy dvě: Super+L.

Já osobně mám nastaveno, že se mi obrazovka zamkne po sklopení displeje, nebo po určitém časovém úseku, kdy s počítačem nepracuji.

Vyhlazení rohů oken

Toto je jen kosmetická změna, všechna okna v Ubuntu budou mít vyhlazeny zakulacené rohy oken. Samozřejmě se to dotkne jen nemaximalizovaných oken, která rohy mají.

Vylepšeno bylo i měnění velikosti okna.

Ubuntu 14.04 LTS by mělo vyjít podle plánu 17. dubna 2014. Já už se na něj těším.

Můžete sledovat odpovědi k tomuto článku prostřednictvím RSS 2.0 zdroje.
Můžete zanechat vzkaz, or trackback z Vašich vlastních stránek.

Zanechte vzkaz.