Světelná navigace můr

MůraZa teplých letních večerů, když jsem seděl dlouho do noci u ohně, jsem si kladl otázku, proč můry vlétají přímo do plamene, kde uhoří. A proč v noci, když jedu autem, mi vlétají můry přímo před světlomety. Nejen, že mi tím zadělají světlomety, ale ony tím vlastně páchají sebevraždu. Nebo ne? Nebo je to vedlejší efekt něčeho jiného? A pokud ano, čeho?

Umělé osvětlení, ať již jde o ony světlomety, světla lamp či oheň rozdělaný člověkem, se v přírodě objevilo teprve nedávno. Předtím noc osvětlovalo pouze světlo odražené od Slunce Měsícem na Zem. Toto světlo odražené Měsícem, stejně tak jako světlo hvězd, leží v optickém nekonečnu. Světelné paprsky, které od nich přiletí, jsou tedy rovnoběžné. Toho se dá dobře v noci využít pro navigaci a můry to tak dělají. Stačí nechat dopadat světlo pod určitým úhlem a cesta zpět je pak snadná.

Můra je hmyz a hmyz má složené oko. Oko můry se skládá z malých oček, tak zvaných ommatidií, která samostatně vnímají obraz pod nepatrně jiným úhlem. Můra se může tedy nechat navigovat například tak, že světelné paprsky drží v jednom konkrétním ommatidiu. Složené oko je navíc schopno vnímat i polarizované světlo, což je důležité pro navigaci, když je v noci Měsíc a hvězdy, nebo ve dne Slunce, za mraky.

Můra, i jiný hmyz, se pro navigování spoléhá na to, že světelné paprsky jsou rovnoběžné. Pokud by tomu tak nebylo, světelné paprsky by se rozebíhaly jako dráty u cyklistického kola. Můra orientující se podle takovýchto světelných paprsků, by letěla po spirále přímo ke zdroji takovýchto světelných paprsků. A těmito zdroji jsou právě světlomety, plameny ohně či svíček, nebo pouličních lamp. Proto je tolik můr v noci ve městech narážejících neustále do pouliční lampy. Můra by tak opsala elegantní logaritmickou spirálu přímo do zdroje světla.

Světelný kompas je pro můry velice účinný i dnes. Nocí bezpečně létá velké množství můr, které se touto navigací řídí. S přibývajícím umělým osvětlením častěji dochází k selhání této navigace můr a dochází tak častěji k jejich úmrtí. I přesto je to stále výhodná navigace a v minulosti, kdy umělého osvětlení bylo naprosté minimum, tato navigace byla neskutečně účinná. Proto se u můr, i jiného hmyzu, vyvinula.

Můžete sledovat odpovědi k tomuto článku prostřednictvím RSS 2.0 zdroje.
Můžete zanechat vzkaz, or trackback z Vašich vlastních stránek.

Zanechte vzkaz.